Czas na Herbatę – przepisy

HERBACIANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA

Składniki:

  • 1 stołowa łyżka czarnej herbaty Opowieść wigilijna
  • pomarańcza
  • goździki
  • gwiazdki anyżu
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty oraz gwiazdkę anyżu zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.

  1. Herbatę zaparzamy 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie oddzielamy liście od naparu.
    3. Pomarańczę kroimy w plastry i nadziewamy goździkami.
  2. Do zaparzonej herbaty wrzucamy plastry pomarańczy z goździkami.

 

 

ZIMOWY GRZANIIEC

Składniki:

  • 1 stołowa łyżka kompozycji Grzaniec Galicyjski
  • 150 ml czerwonego wina
  • kilka plasterków pomarańczy
  • anyż i laska cynamonu do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zaparz 1 łyżkę stołową kompozycji Grzaniec Galicyjski w 1/3 szklanki lub kubka wody o temperaturze ok. 95 stopni C.

  1. W tym samym czasie podgrzej czerwone wino do temperatury 50-60 stopni C.
  2. Po około 5 minutach napar z herbaty dolej do podgrzanego wina.
  3. Dodaj plasterki pomarańczy – jednym z nich możesz przyozdobić szklankę (kubek). Jeśli chcesz, udekoruj całość laską cynamonu i kilkoma gwiazdkami anyżu.

 

ORIENTALNE ROZGRZANIE

Składniki:

  • 1 stołowa łyżka herbaty czarnej Masala Chai
  • plasterki cytryny
  • rodzynki
  • miód z cynamonem

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty Masala Chai zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.

  1. Susz zaparzamy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy liście od naparu.
  2. Na koniec dodajemy do niego garść rodzynek, plasterki cytryny oraz miód z dodatkiem cynamonu.

 

SUSZ WIGILIJNY

Składniki:

  • 1 stołowa łyżka kompozycji owocowej Winter Chai
  • 2 suszone śliwki
  • miód z imbirem

Sposób przygotowania:
1. Do kubka wrzucamy suszone śliwki

  1. Dosypujemy do kubka ze śliwkami 1 łyżeczką herbaty Winter Chai i zalewamy 250ml wody o temp. 95 stopni C.
  2. Parzymy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy susz od naparu.
  3. Na koniec dodajemy do niego miód wedle uznania.

 

 

HERBACIANE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

Składniki:

  • 300 g miodu
  • ok. 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko (+ jajko do posmarowania)
  • 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Zimowy czar (z siedmiu łyżeczek)
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Zimowy czar, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).
  3. Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

 

HERBACIANY PIERNIK

Składniki:

  • 1 szklanka mocnego naparu z herbaty Christmas time
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 5 jajek (L)
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do pierników
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • słoik konfitury pomarańczowej
  • Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę
  • 2 gorzkie czekolady (200 g)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy Kominku. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
  3. Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.